Renholder mistet jobben fordi hun snakket polsk, fikk erstatning

En renholder på sykehus som mistet jobben fordi hun snakket polsk

Gikk rettens vei da hun ble utsatt for diskriminering 

Joanna Renclawowicz snakket på morsmålet i en ubetalt lunsjpause. Det førte til at kvinnen mistet jobben, skriver Varden.

Fikk erstatning på over 200 000 kroner

Renholderen mente at oppsigelsen var grunnløs og saksøkte sykehuset i Telemark med krav om erstatning for urettmessig oppsigelse og en oppreising for diskriminering. Partene møttes i Nedre Telemark for rettsmekling, og det endte med forlik der sykehuset måtte betale den oppsagte renholderen erstatning for økonomisk tap på 60 000 korner og oppreisning på 130 000 kroner.

– Jeg er veldig glad for at saken er ferdig. Det har vært en tøff tid de siste månedene, forteller Joanna Renclawowicz til Varden.

Hun er svært lettet over at hun fikk medhold, men synes ikke det er rettferdig at det ikke ble noen konsekvenser for kvinnen som sa henne opp.

– Jeg synes det var sjokkerende å bli diskriminert på denne måten i Norge som jeg ble. Nå håper jeg at denne saken skal få flere til å si ifra hvis de opplever diskriminering på jobb. Det skal ikke være diskriminering noe sted, sier Joanna.

Les mer om erstatning etter usaklig oppsigelse her

En sak til ettertanke for andre arbeidsgivere

Joanna forteller at hun i søken etter ny jobb ønsker en arbeidsplass der hun blir satt pris på, og kan være seg selv.

Og selvfølgelig uten diskriminering, påpeker Joanna.

-Jeg syns utfallet er veldig godt.  Joanna er fornøyd, og resultatet kan være til ettertanke for arbeidsgivere som utsetter arbeidstakerne sine for slike situasjoner, forteller Joannas advokat til avisen.

Han forteller videre at denne saken var spesielt viktig å vinne fordi det er mange fra EØS området som jobber i Norge. Siden de ofte snakker to språk så er det integritet og identiteten at de har muligheten til å snakke morsmålet sitt.

-Denne saken viser at man som tospråklig har rett til å snakke eget morsmål i en ubetalt lunsjpause, understreker han.

Les mer om erstatning som følge av diskriminering her

Viktig at alle på arbeidsplassen forstår hverandre

Sjef for serviceklinikken til sykehuset, Alida Kjellsen, forteller at de strakk seg langt og viste stor vilje til å inngå et forlik i saken. Hun er glad for at de kom til enighet, og forteller at erfaringen fra denne saken skal de ta med videre for å skape gode arbeidsforhold for alle ansatte.

På spørsmål om hvordan de fremover skal forholde seg ansatte med andre morsmål, så forteller hun at det viktigste er at de forstår hverandre på arbeidsplassen.  Hun påpeker likevel at det å snakke et annet språk enn norsk på jobb ikke er en oppsigelsesgrunn.

Trenger du hjelp av en erstatningsadvokat? Les mer om det her

Av advokat Eirik TeigstadJeg heter Eirik Teigstad og er én av de ni advokatene/fullmektigene i Advokatfirmaet Teigstad AS. Våre erstatningsadvokater står bak nettstedet Erstatning.no®. Vi holder til i Oslo, men vi bistår til enhver tid hundrevis av personer i hele landet med å kreve erstatning

    Har jeg krav på erstatning?
    Får jeg dekket mine advokatutgifter?
    Har jeg noen frister å forholde meg til?
    Send oss en uforpliktende e-post da vel!