Fikk erstatning etter å ha blitt suspendert

Tre brannmenn som er ulovlig suspendert fra stillingene i brannvesenet og som senere skal få erstatning

Ble feilaktig mistenkt for å sendt trusselbrev

Indre Østfold Brann hevdet at tre av deres ansatte sto bak flere trusselbrev. Brannmennene ble suspendert fra stillingene i 12 og 14 uker, skriver Smaalene Avis.

Mottaker sto selv bak trusselbrev

Det var hovedverneombudet og brannsjefen som hadde mottatt brevene. Det viste seg at det var brannsjefen selv som hadde sendt disse. Selv om dette ble oppklart så ble suspensjonen til de tre uskyldige brannmennene utvidet med to uker.

To av dem var også siktet av politiet, mens den siste var suspendert på grunn av en skriftanalyse. Det var brannvesenet som var ansvarlig for analysen, og den ble foretatt i Guatemala. Denne var det i følge norsk politi av dårlig kvalitet og ikke troverdig.

Les også: Erstatning etter usaklig oppsigelse

Vanskelig situasjon

Brannmennene opplevde sitasjonen som svært belastende og ønsket til sammen 650 000 kroner i erstatning. Det som gjorde saken enda mer spesiell var at vedtaket om ny suspensjon ble levert personlig annenhver fredag av brannsjefen og gjerningsmannen selv.

– Jeg har en samboer og tre barn. Disse har jeg forsøkt å verne så godt det lar seg gjøre. Jeg var innstilt på at dette skulle gå fort over, for jeg hadde jo ikke noe med saken å gjøre, uttalte den en brannmannen i retten.

Arbeidsgiveren ga null forståelse for de tre suspenderte, og hevdet også at de skulle betale 750 000 i saksomkostninger.

Les mer om vold og trusler på arbeidsplassen her

Delvis medhold

Retten ga medhold at suspensjonen den første tiden var riktig, men de tilsvarende ukene var urettmessige. De fastslo og at verken hensynet til etterforskning eller bevisforspillelsesfare gjorde suspensjon nødvendig, men at hensynet til arbeidsmiljøet og allmennhetens tillit kunne forsvare suspensjonen.

Arbeidsgiveren ble dømt til å betale erstatning, men det ble en lavere sum enn brannmennene ønsket. To av mennene fikk 60.000 i oppreisning, og tredjemann fikk 35.000.

– Vi er godt fornøyd med dommen. Retten gir oss medhold i at alle våre tre ansatte var ulovlig suspendert fra stillingene i brannvesenet. Våre tre medlemmer har både fått økonomisk erstatning og oppreisning etter å ha vært ulovlig suspendert, forteller deres advokat, men legger til at det var overraskende at de ikke ble tilkjent sakskostnader.

Brannvesenets advokat er også fornøyd med dommen og forteller at de nå ønsker å legge saken bak seg.

Trenger du en erstatningsadvokat? Les mer om det her

Av advokat Eirik TeigstadJeg heter Eirik Teigstad og er én av de ni advokatene/fullmektigene i Advokatfirmaet Teigstad AS. Våre erstatningsadvokater står bak nettstedet Erstatning.no®. Vi holder til i Oslo, men vi bistår til enhver tid hundrevis av personer i hele landet med å kreve erstatning

    Har jeg krav på erstatning?
    Får jeg dekket mine advokatutgifter?
    Har jeg noen frister å forholde meg til?
    Send oss en uforpliktende e-post da vel!