Fikk erstatning etter å ha fått sparken foran kunder

En ansatt som fikk sparken foran kunder og som senere fikk erstatning

Skobutikken i Fredrikstad hevdet at kvinnen hadde stjålet varer, og mistet jobben med kunder som vitne.

 Kvinnen hadde tatt med seg et par sandaler hjem og datteren hennes la ut bilde av dem på sosiale medier, skriver Glomdalen.

Hevdet at hun hadde lagt igjen en lapp

Noen uker senere fant kollegaene hennes den tilhørende tomme skoesken, og oppdaget at det manglet et par sko. En av de fant det publiserte sandalbildet og sa ifra til butikksjefen. Sjefen mistenkte at kvinnen hadde stjålet skoene da det ikke hadde blitt bedt om noen om personalrabatt. Hun innrømmet at hun ikke hadde slått inn kjøpet på kassen, men at hun la igjen en lapp. Hun trodde beløpet for skoene ville bli trukket fra lønnen.

Butikksjefen mente at dette var er regelbrudd og ga derfor kvinnen sparken foran kundene i butikken. Den oppsagte kvinnen følte seg urettferdig behandlet og gikk til sak mot sin tidligere arbeidsplass.

Retten trodde ikke på lapphistorien

Partene møttes i Fredrikstad Tingrett i juli 2020 f0r å løse tvisten. Retten trodde ikke på at kvinnen hadde lagt igjen lapp med beskjed om sandalene. Det var ingen som fant lappen, og hun hadde heller ikke nevnt den da hun ble konfrontert med tyveriet første gang. Hun burde også ha oppdaget at kjøpet ikke var trukket fra lønnen.

Dette skal ifølge butikkens regler registreres som personalkjøp, og retten kom frem til at dette burde den tidligere ansatte kvinnen vært klar over. Hun hadde derfor utført et plikt- tillitsbrudd, og derfor var oppsigelsen berettiget.

Mente oppsigelsen ga rett til erstatning

Retten ga derimot kvinnen medhold i måten hun mistet jobben på. Det å bli avskjediget på et møte midt i butikklokalet med kunder rundt var urettmessig hevdet den, og at dette ga en økt belastning.

«Skobutikken fulgte ikke arbeidsmiljølovens regler og prosedyre ved avskjed», konkluderte Tingrettsdommen.

Firmaet ble av den grunn dømt til å betale kvinnen 40.000 i erstatning, men siden butikken vant på påstand rundt grunnlag for oppsigelse så fikk hun ikke jobben tilbake. Partene måtte betale sine egne saksomkostninger.

Les mer om erstatning etter usaklig oppsigelse her

Av advokat Eirik TeigstadJeg heter Eirik Teigstad og er én av de ni advokatene/fullmektigene i Advokatfirmaet Teigstad AS. Våre erstatningsadvokater står bak nettstedet Erstatning.no®. Vi holder til i Oslo, men vi bistår til enhver tid hundrevis av personer i hele landet med å kreve erstatning

    Har jeg krav på erstatning?
    Får jeg dekket mine advokatutgifter?
    Har jeg noen frister å forholde meg til?
    Send oss en uforpliktende e-post da vel!