Fikk jobben tilbake og 100.000 kroner i erstatning

En lege som ble anmeldt for seksuell omgang med mindreårig og som til slutt fikk erstatning etter usaklig oppsigelse

Legen mistet jobben etter å ha dømt for seksuelle handlinger med en mindreårig da han var tenåring. 

I 2005, da mannen var 19 år, hadde han et forhold til en fire år yngre jente. Kjæresteparet var sammen i et år og alle i hjembygda visste om forholdet, skriver NRK.

Anmeldt for seksuell omgang med mindreårig

12 år etter forholdet tok slutt mottok plutselig mannen et politianmeldelse . Det var hans tidligere kjæreste som anmeldte han for seksuell omgang med barn under 16 år, 12 år etter at forholdet tok slutt.

Saken ble liggende i tre år før den i 2020 kom for retten. Det kom tydelig frem at det ikke hadde vært snakk om seksuelle handlinger under vold eller tvang, kun det faktum at jenta var mindreårig da forholdet startet. Dette hadde tydelig preget jenta negativt i etterkant, og hun slet med helseproblemer og traumer.

Legen fikk fem måneders betinget fengsel, og måtte betale jenta oppreisningserstatning, mènererstatning og behandlingsutgifter for senere traumer. Mannen syntes saken var veldig lei, og ville bare få den ut av verden. Han valgte derfor å ikke anke.

Menerstatning – hva er det og hvor mye kan du kreve?

Mannen mistet jobben som følge av dommen

Mannen hadde i to år jobbet som fastlege i hjembygda og for ordens skyld informerte han sine ledere om dommen.

Det ble dessverre ikke godt mottatt. Kommuneledelsen mente at han på grunn av de tidligere hendelsene ikke var skikket til å jobbe med barn og unge. Han mistet jobben på dagen, og måtte gi fra seg både telefon og nøkler. I tillegg ble det åpnet en tilsynssak hos Statens helsetilsyn mot han. Mannen ønsket å i det minste bli suspendert helt til tilsynssaken var avgjort, men det ønsket ikke kommunen. Ledelsen fortsatte å hevde at de ikke hadde tillit til mannen og at det var umulig for en fastlege å jobbe med barn og unge med en slik dom.

Les også: Erstatning etter usaklig oppsigelse

Godt likt av sine pasienter

Legen tok derfor saken til retten for å få jobben tilbake. Situasjonen var vanskelig, og han var fastlege på stedet han var oppvokst der også alle kjente alle. Heldigvis fikk han god støtte av sine pasientnaboer i kommunen, og det ble startet en underskriftskampanje for å gi han jobben tilbake.

Retten var enig i at oppsigelsen var på feil grunnlag, og mannen fikk både jobben tilbake og 100.000 kroner i erstatning, samt dekking av saksutgifter på 200.000 kroner.

Retten skriver her at:

«Forholdene støtter ikke kommunens oppfatning av at den generelle tilliten til NN som lege er svekket blant kommunens innbyggere.» 

 «… det er lite som tyder på at han etter omstendighetene utgjør noen reell utfordring for omdømmet og tilliten til kommunens helsetjeneste.» Står det i dommen. 

Mannens advokat forteller til NRK at hans klient er meget lettet over å igjen kunne jobbe for sine totalt 500 pasienter.

– Dommen falt i går og han har rett til inntreden umiddelbart så snart det praktiske er på plass.

Hun legger til at hun mener det ikke er et problem med den tidligere dommen da dette var et kjæresteforhold mellom to tenåringer, og den fornærmede part var nesten 16. Dette forholdet visste alle på bygda om, og at dette umulig kunne ha innvirkning på hans legegjerning i dag.

Les mer om å kreve erstatning fra arbeidsgiver her

Av advokat Eirik TeigstadJeg heter Eirik Teigstad og er én av de ni advokatene/fullmektigene i Advokatfirmaet Teigstad AS. Våre erstatningsadvokater står bak nettstedet Erstatning.no®. Vi holder til i Oslo, men vi bistår til enhver tid hundrevis av personer i hele landet med å kreve erstatning

    Har jeg krav på erstatning?
    Får jeg dekket mine advokatutgifter?
    Har jeg noen frister å forholde meg til?
    Send oss en uforpliktende e-post da vel!